יום שבת, 30 במאי 2009

רופא מומחה

התוספתן או האפנדיציט, הוא איבר קטן במערכת העיכול הממוקם בצמוד למעי הגס הימני.מה הוא התוספתן? התוספתן הוא קטע מעי צר בקוטר כסנטימטר ובאורך כשלושה עד 10 ס"מ היוצא מהמעי הגס הימני, ממש באזור בו מתחבר המעי הדק למעי הגס. בניגוד לשאר חלקי המעי התוספתן מחובר למעי הגס בקצהו האחד וקצהו השני סגור כמו מין "דרך ללא מוצא" של המעי. התוספתן ממוקם בבטן הימנית התחתונה, אך מיקומו ובעיקר מיקום קצה התוספתן, עשוי להשתנות ולהיות באגן, מאחורי המעי הגס וצמוד לגב ואף לעלות כלפי מעלה אל אזור הכבד בבטן הימנית העליונה. מה הם תפקידיו של התוספתן? לא נמצא עד היום תפקיד ברור אותו ממלא התוספתן. במחקרים מהעבר נוצר רושם שלתוספתן תפקיד במערכת החיסון של המעי, אך מחקרים מאוחרים יותר הפריכו השערה זו. ההסבר הרווח כיום הוא שהתוספתן הוא שריד התפתחותי של חלק ממערכת העיכול שהתנוון במהלך האבולוציה.

המחלה שכיחה יותר בצעירים, אך עשויה להתרחש בכל גיל מינקות ועד שיבה. בגילאים 20 עד 40 המחלה יותר שכיחה וקל יותר לאבחנה. סיבוכי המחלה שכיחים יותר בתינוקות וקשישים, בהם המחלה מאובחנת מאוחר יותר.

דלקת התוספתן נגרמת קרוב לודאי, מחסימה לאורך התוספתן או במוצאו מהמעי הגס.החסימה יכולה להיגרם מהצטברות של צואה קשה מאד,או להתעבות של תאי לימפה במעי כתוצאה מזיהום ויראלי תמים (מצב זה שכיח יותר בילדים).חסימה זאת גורמת להצטברות של חיידקי מעי בכמות רבה מאד בקצהו האטום של התוספתן ולהתנפחותו.כאשר תהליך זה מתקדם נוצר זיהום החודר את דופן התוספתן וגורם לדלקת גם בציפוי החיצוני של המעי ובסביבתו.מצב דלקתי זה עשוי לגרות להתנקבות של התוספתן (התוספתן לא "מתפוצץ" כפי שנהוג לחשוב)ולפיזור של מוגלה ותוכן מעי מזוהם בחלל הבטן, או ליצירת מורסה (אבצס) סביב התוספתן.
השיטה המקובלת ביותר לטיפול בדלקת התוספתן היא ניתוח להוצאת התוספתן, ניתוח פשוט שההחלמה ממנו מהירה.
שיטה נוספת לטיפול בדלקת התוספתן היא דיקור סיני.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה